AKTIVITI | KEBAJIKAN
KURSUS PENGENDALIAN MAKANANDAN KESIHATAN


PROGRAM INI BERJALAN DENGAN LANCAR MENGIKUT JADUAL YANG DIRANCANG.PROGRAM INI MENDEDAHKAN TENTANG ASPEK KEBERSIHAN SEMASA DAN SELEPAS MENYEDIAKAN MAKANAN BAGI TUJUAN PERNIAGAAN,DI PUSAT PDK ,PREMIS PERNIAGAAN ,DI RUMAH ATAU DIMANA SAHAJA ASPEK KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERLU DIUTAMAKAN BAGI MENJAMIN KESIHATAN.


KANDUNGAN KURSUS INI MERANGKUMI 4 ASPEK IAITU PENGENALAN ,KEBERSIHAN MAKANAN ,KESELAMATAN MAKANAN DAN FAKTOR-FAKTOR KRITIKAL KERACUNAN MAKANAN.


KESIMPULAN TOPIK PENGENDALI MAKANAN BOLEH

-MENJELASKAN BETAPA PENTINGNYA LATIHAN PENGENDALI MAKANAN DAN MEMAHAMI KEBAIKAN LATIHAN PENGENDALI MAKANAN.

-MEMAHAMI BAHAWA KEBERSIHAN MAKANAN BERMULA DARIPADA MAKANAN DAN PERSEKITARAN ITU SENDIRI.

-MELAKUKAN AMALAN BAIK SEMASA MENGENDALIKAN MAKANAN.

-MENJADI LEBIH PEKA TERHADAP KEBERSIHAN DIRI DAN PERALATAN YANG DIGUNAKAN.

-MEMILIH BAHAN MENTAH YANG BAIK SEBELUM MENYEDIAKAN MAKANAN

-MENGETAHUI TINDAKAN YANG PATUT DIAMBIL UNTUK MENGAWAL FAKTOR-FAKTOR KRITIKAL KERACUNAN MAKANAN