BERITA | SOSIAL
Persatuan Masyarakat Tabuan Heights Kuching -ceramah keselamatan kebakaran dan pencegahan jenayah

Ucapan pembukaan dari Kapitan Chai Ming Chin :-


Selamat sejahtera semua, selamat datang ke ceramah keselamatan kebakaran dan pencegahan jenayah hari ini.
Pertama-tama, keselamatan kebakaran sangat penting. Walaupun bangunan bandar ini kukuh, mengabaikan keselamatan kebakaran boleh menyebabkan kebakaran yang boleh berlaku pada bila-bila masa. Kita tidak boleh menunggu sehingga tragedi berlaku sebelum mengambil serius, setiap individu mempunyai tanggungjawab untuk mempelajari kemahiran pencegahan kebakaran dan meningkatkan kemampuan menyelamat diri. Ceramah kali ini mendatangkan pasukan bomba untuk berkongsi, dengan matlamat memperkuatkan keselamatan kebakaran komuniti dan kesedaran pencegahan penduduk.
Kedua, jenayah di dalam komuniti adalah kebimbangan, terutamanya kes rompakan, pencurian, dan penipuan yang sering berlaku. Kita menyeru pasukan polis untuk meningkatkan rondaan dan memberikan panduan pencegahan jenayah kepada komuniti. Penipuan dalam talian juga semakin merebak, semua perlu sentiasa berwaspada dan tidak mudah percaya kepada maklumat asing.
Semasa membincangkan langkah-langkah pencegahan, tekankan peningkatan kemampuan menghadapi bencana dan jenayah. Menjaga agar berhati-hati terhadap hubungan asing dan urus niaga dalam talian adalah sebahagian penting dalam pencegahan penipuan. Dengan usaha bersama, kita boleh membina asas kukuh untuk mencipta kesejahteraan bersama.
Terima kasih kerana mendengar, lindungi diri anda, lindungi satu sama lain, dan bersama-sama cipta komuniti yang selamat dan harmoni.